tisdag 16 augusti 2011

Pinotage


Vi hade en provning 2010 som jag tyvärr inte bloggade om direkt efter, så det här inlägget blir mest baserat på de kortfattade anteckningar jag har kvar.

Temat för provningen var sydafrikansk pinotage. Vi provade som vanligt halvblint.


Jacobsdal Pinotage (nr 22055)
Cafê Culture Pinotage (nr 2369)
Diemersfontein Coffee Pinotage 2008 (privatimport, senare årgång numera på SB, nr 6315)
Stellenzicht Golden Triangle Pinotage (nr 22273)
Diemersfontein Coffee Pinotage 2006 (privatimport)

Provningsanteckningar:

Jacobsdal Pinotage: mogen doft dominerad av mörka bär och tobak. Ganska tråkig i smak och doft. Samtliga provare tyckte detta vin var sämst av de provade. Ej prisvärt.

Cafê Culture Pinotage: söt doft av kaffekarameller, rök och trä. Lite volatilt. Stor, generös smak av kaffe och kakao. Insmickrande. Fyra personer tyckte bäst om detta vin. De flesta hade inte provat vinet innan, och därmed blev det något av en slamkrypare. Diemersälskarna (se nedan) trodde nämligen att detta var Diemers i den blinda provningen... Mer än prisvärt.

Diemersfontein Coffee Pinotage 2008: rostningstoner, kaffe, tjära och rök dominerar doften. Komplexare doft än Cafê Culture. Lång, fyllig smak. Kaffe, choklad och rök går igen i smaken. Två personer tyckte bäst om detta vin (de två med kanske mest erfarenhet av vinprovning), samtliga tycker det är bra. Diemersfontein var storfavoriten innan provningen. Flera i sällskapet har privatimporterat vinet vid olika tillfällen och några var säkra på att de skulle känna igen det direkt. Mer än prisvärt.

Stellenzicht Golden Triangle Pinotage:Mörk frukt, ek och vingummi i doften. Behöver lite tid för att öppna sig. Mycket frukt i smaken, lite sylt (restsötma) och viss strävhet. Komplex smak. En person gillade detta bäst, samtliga överens om att det är bra. Mer än prisvärt.

Diemersfontein Coffee Pinotage 2006: mörk doft av kaffe. Kaffedominerad smak med beska i eftersmaken. Vinet är over the hill, bör inte lagras så här länge.


Inga kommentarer: