torsdag 12 november 2009

Chablis

Rieslingprovningen häromsistens var ju en smygstart med både lite färre viner och lite färre deltagare. Som första provning i fullskala kastade vi oss sedan dödsföraktande över Chablis.

Som väntat visade sig temat vara väldigt svårt. Det första intrycket var att alla fem vinerna var väldigt lika varandra i doft. Med tiden och då temperaturen steg lite började dock olikheterna att visa sig.

Som vanligt provade vi alla viner halvblint, dvs vi visste vilka viner som skulle provas men inte vilket vin som var i vilket glas. Först när provningen var avslutad och intrycken sammanställda avtäcktes flaskorna.

Vinerna var luftade, och de togs ur kylen drygt en halvtimme innan provningen startade.

Detta var vad som dracks:


Petit Chablis, La Chablisienne (109 kr)
Chablis Le Beaunois, Labouré-Roi (129 kr)
Chablis, Joseph Drouhin (149 kr)
Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire, J M Brocard (169 kr)
Chablis Premier Cru Beauroy, J M Brocard (169 kr)

Provningsanteckningar

Petit Chablis: Gul frukt i doften, smaken ganska kort. Känns lite menlös och snäll. Ingen var överraskad över att detta visade sig vara kvällens Petit. Den har helt enkelt svårt att hänga med men är ett rätt gott vin, och för att vara Chablis är det prisvärt.

Chablis Le Beaunois: Detta var det vin under provningen vars doft sticker ut mest i karaktär. Mycket fruktig, doftar inlagd frukt, fruktcocktail och skumbanan. Ganska lång smak. En person tyckte detta var kvällens godaste vin, en person tyckte det var kvällens sämsta vin, övriga tyckte det var gott. Det här är dock inte en typisk chablis utan känns som något från ett varmare klimat. Den annorlunda karaktären gjorde att vi hade svårt att enas om prisvärdet, men majoriteten tyckte ändå att det var mer än prisvärt.

Chablis: Drouhins chablis visar sig dofta spritigt och av rejält med volatila syror. Desivon nämns runt bordet. Smaken är lite ofräsch och sur (på ett dåligt sätt) men samtidigt ganska lång vilket inte gör saken bättre. Ingen av oss tyckte detta var gott, och definitivt ej prisvärt. Flaskan var på intet sätt korkskadad, men det är inte utan att jag undrar om vinet verkligen är tänkt att smaka så här?

Chablis Vieilles Vignes: Tydlig doft av flinta och citrus. Balanserad doft. Mineralerna går igen i smaken, syran är ordentligt hög. Två tycker att detta är kvällens bästa vin, övriga att det är gott. För att vara chablis är det helt klart prisvärt.

Chablis Premier Cru Beauroy: Inledningsvis domineras doften av gröna äpplen och citrus, men i takt med att temperaturen på vinet stiger kommer en tydlig rökighet fram. Smaken känns ung med gröna äpplen och en hög, men balanserad, syra. Att fem personer tyckte att detta är kvällens bästa vin gör det till kvällens testvinnare. Återigen ett vin som är prisvärt för att vara chablis. Kanske till och med mer än prisvärt.

2 kommentarer:

Andreas sa...

Intressant. Ser fram emot att kunna prova något av dessa. Förlåt - hur många var ni på provningen?

Björn sa...

Åtta stycken. Vilket är på gränsen till för trångt att rymmas i mitt kök...

För övrigt gör det ju också disken till ett projekt. 40 glas...